Starnutie je jedným z najohrozujúcejších rizikových faktorov, ktorý ovplyvňuje schopnosť nášho tela podávať optimálne výkony. Stres, najmä s pribúdajúcim vekom, podporuje oxidačné poškodenie draslíkových kanálov v tkanive, ako je mozog.
Vedecké dôkazy a najnovšie štúdie naznačujú, že zdravotné prínosy možno pozorovať pri denných koncentráciách 3 700 mg denne. Bohužiaľ, veľa z nás prijíma oveľa menej, ako je odporúčaná denná dávka. Mnoho štúdií naznačuje, že konzumácia viac ako 3 000 mg draslíka je v najvyššom priemere
Účinná stratégia na zlepšenie celkového zdravia zvýšením príjmu draslíka, ktorá je uvedená vo vzostupnom poradí od najvyššieho obsahu draslíka po najmenšie množstvo.
Potraviny bohaté na draslík
Švajčiarsky mangold: 1 šálka ponúka 961 mg a je jedným z najlepších zdrojov tejto živiny
Špenát: Obsahuje 839 mg / 1 šálku
Avokádo: 728 mg / 1 šálka
Mandle: Nesolené a suché pražené mandle majú 746 mg v každej ½ šálke porcie
Brazílske orechy: Spolu s mandľami patria para orechy k najbohatším v rodine orechov; ½ šálky neblokovaných para orechov obsahuje 659 mg
Čínska kapusta: Obsahuje 631 mg / 1 šálku a považuje sa za jeden z najlepších rastlinných zdrojov
Cvikla: Každá šálka repy obsahuje asi 519 mg; Konzumácia zelenej repy vám prinesie ďalších 654 mg na každý ½ šálky varenej zeleniny
Ružičkový kel: 495 mg / 1 šálka
Brokolica: 457 mg / 1 šálka
Melón: 427 mg / 1 šálka
Paradajky: Plnené 426 mg na každú 1 šálku paradajok; Náročná ¼ šálka paradajkovej pasty ponúka 664 mg a 1 porcia paradajkovej šťavy môže mať 556 mg
Kiwi: 1 kiwi ponúka 215 mg. Jedna stredne veľká fíga má 116 mg
Marhule: – Jedna marhuľa obsahuje 91 mg