Vedeli ste o tom, že čučoriedky posilňujú funkciu mozgu?
Potraviny, ktoré majú neuveriteľnú škálu zdravotných výhod, ktoré presahujú ich nutričnú hodnotu, sa považujú za superpotraviny.
Podľa doktora naturálnej medicíny Davida Jockersa tieto potraviny sú zvyčajne nabité kombináciou kritických mastných kyselín, antioxidačných fytonutrientov a esenciálnych aminokyselín.
Odborník na funkčnú výživu ďalej tvrdí, že čučoriedky obsahujú mimoriadne množstvo jedinečných fytonutrientov a pôsobivé skóre antioxidantov, ktoré z nich robia superpotravinu.
Ako ďalej uvádza čučoriedky sú pôvodnou rastlinou zo Severnej Ameriky.
Táto letná superpotravina je nabitá antioxidačnými fytonutrientmi nazývanými antokyanidíny. Tieto živiny účinne neutralizujú poškodenie kolagénovej matrice buniek
a tkanív voľnými radikálmi.
Okrem toho sa ukázalo, že tieto živiny zlepšujú integritu kapilár a zvyšujú účinky
vitamínu C.
Vedeli ste, že…?
Čučoriedky bojujú proti srdcovým chorobám a obezite?
Tu je deväť zdravotných prínosov čučoriedok:
Podporuje zdravie očí,
zlepšuje spaľovanie tukov,
zachováva zdravie kostí,
zmierňuje zápchu,
zlepšuje pamäť,
zlepšuje zdravie srdca,
stimuluje apoptózu rakovinových buniek,
zlepšuje stabilitu krvného cukru,
zlepšuje zdravie močových ciest.
Čučoriedky sú silnou superpotravinou:
Ukázalo sa, že antioxidačná sila čučoriedok je obzvlášť užitočná pri stabilizácii funkcie mozgu a ochrane nervového tkaniva pred oxidačným stresom. Štúdie preukázali zlepšenie pamäti a učenia pri súčasnom znížení symptómov depresie.
Čím sú bobule zrelšie, tým viac antioxidačnej sily obsahujú. Ak chcete posúdiť zrelosť bobúľ, pozrite sa na farbu. Zrelé bobule sú tmavšie modré. Sezóna čučoriedok je polovica neskorého leta, jún – august. Väčšina mrazených bobúľ sa zbiera v maximálnej zrelosti a mrazí sa.
Čučoriedky obsahujú aj ďalšie hlavné fytonutrienty vrátane pterostilbénu, resveratrolu, flavanolov a tanínov. Všetky tieto látky preukázateľne brzdia rozvoj rastu rakovinových buniek.
Čučoriedky výrazne prospievajú nášmu telu:
1. Kŕmenie vášho mikrobiómu: Polyfenolové antioxidanty pomáhajú prednostne podporovať rozvoj dobrých mikrobiálnych druhov, ktoré vám pomáhajú spaľovať tuk, absorbovať kľúčové živiny a detoxikovať odpad.
2. Ochrana pred UV žiarením: Antokyanové antioxidanty v čučoriedkach nás pomáhajú chrániť pred škodlivými účinkami UV žiarenia.
3. Zlepšite funkciu mozgu: Jedinečné množstvo antioxidantov v čučoriedkach preukázalo silné účinky na poznanie, náladu a pamäť.
Najlepšie spôsoby použitia čučoriedok – podľa Davida Jockersa:
Smoothie nápoje: Toto je môj obľúbený spôsob, ako využiť čučoriedky. Pretože ich semená sú také malé, dobre sa miešajú a nemajú semennú konzistenciu, akú získate pri jahodách a malinách. Na kokteily a smoothies najradšej používa mrazené bobule.
Šaláty: Zmiešajte niekoľko čerstvých bobúľ v šalátoch a iných vegetariánskych jedlách.
Zmrzlina: Toto ovocie je skvelým doplnkom k zdravej domácej zmrzline.