Čo myslíte, poznáme kľúč k tajomstvu zdravia?

Dnes začnem citátom  Dr. Jeffreyho Blanda, vysoko uznávaného myšlienkového lídra, ktorý strávil viac ako štyri desaťročia štúdiom zlepšovania ľudského zdravia:

„Behom celého vášho života nemajú na vaše zdravie, vitalitu a správne fungovanie nášho tela najväčší vplyv lekári, ktorých navštívite, ani lieky, operácie či iné formy liečenia a terapie, ktoré podstúpite. Najhlbší vplyv na vás má sčítací efekt vašich rozhodnutí, ktoré sa týkajú vašej stravy a vášho životného štýlu a ich dopad na vašu génovú expresiu.“

Čím ďalej tým viac dôkazov potvrdzuje, že nie sú to gény samotné, ktoré nás robia náchylnými k nejakému onemocneniu, ale namiesto toho tu hrá najdôležitejšiu rolu naša strava a ďalšie faktory v našom okolitom prostredí, ktoré pôsobí na naše gény.

Dobrou správou je, že z veľkej časti tak máme kontrolu nad svojim zdravím.

Podľa celosvetovo uznávanej výživovej terapeutky Nory Gedgaudasovej nikde na svete neexistuje lepší a silnejší liek, ktorý by dokázal lepšie regulovať expresiu vašich génov, ako je vaša strava.

Lekársky antropológ Boyd Eaton citoval v knihe „Prirodzená strava našich predkov“, že 99,99% našich génov sa vytvorilo už pred rozvojom poľnohospodárstva (2,6 milióna rokov až do doby približne 10 000 rokov – teda obdobia pred úsvitom poľnohospodárstva).

Aká bola strava našich predkov?

Štúdie skamenelých výkalov pravekých ľudí (30 000 – 50 000 rokov) ukázali, že strava týchto ľudí vo svojej podstate postrádala akékoľvek rastlinné zložky. (Bryant a Williams-Dean, 1975). Inými slovami, je pravdepodobné, že sme sa po veľmi výraznú časť svojej evolúcie živili výhradne mäsom a tukom ulovených zvierat.

Gedgaudasová tvrdí, že jedinou skupinou makroživín (bielkoviny, tuky , sacharidy), ktoré nie sú v skutočnosti pre ľudskú výživu nevyhnutné, sú sacharidy.

Kniha „Prirodzená strava našich predkov“ Foto: martinus.sk

Ďalej vysvetľuje, že naše telo si podľa potreby dokáže vyrobiť glukózu z kombinácie bielkovín a tukov prijímaných v strave.

Zo všetkého najpodstatnejšie je však skutočnosť, že sme už dávno pred zmienenou poľnohospodárskou revolúciou mali prístup k väčšine, pokiaľ nie ku všetkým potravinám, ktoré naše telo potrebuje, a že sa tieto potreby nášho tela od tej doby nijako nezmenili.

Konzumácia veľkého množstva sacharidov – rafinovaného cukru a škrobov a prudké zvyšovanie hladiny inzulínu, ku ktorému dochádza je výhradne novodobým javom, na ktoré nie je naše prapôvodne telo z fyziologického hľadiska príliš dobre vybavené.

Približne pred desaťtisíc rokmi dochádza pravdepodobne k najväčšej zmene životného štýlu človeka v dôsledku rozvoja poľnohospodárstva.

Významní historici a myslitelia považujú prechod na poľnohospodársky spôsob života za obrovský omyl v histórii ľudstva. Jedným z najdôležitejších dôvodov je podľa všetkého zvýšené množstvo potravy, ktoré bolo dostupné vďaka rozvoju poľnohospodárstva.

Rané začiatky poľnohospodárstva pripadajú do čias, keď človek – lovec začal chovať v zajatí mláďatá zvierat, ktoré lovil pre mäso a kožušiny.

Rozvojom poľnohospodárkej revolúcii viac vznikal priestor na výrobnú špecializáciu,
väčším množstvom vyrobených kalórií sa nasýtilo viac ľudí, a tak už nemusel každý od rána do večera zháňať potravu.

Výsledkom bol obrovský demografický nárast.

Pred desaťtisíc rokmi žilo na svete približne päť miliónov ľudí. V roku 1850 sa počet obyvateľov zvýšil ma 1,2 miliardy, čo predstavuje nárast o tridsaťtisíc percent za štyristo generácií.

Možno si teraz kladiete otázku: A čo má toto všetko spoločné so mnou? Ja predsa nežijem ako lovec a zberač?

To je, samozrejme, pravda, no náš mozog a naše telo si to myslia. Najdôležitejšou prioritou mozgu je prežitie.

Pred čím nás teda musel ochraňovať?

Pred desaťtisíc rokov sme začali žiť v užších spoločenstvách a začali sme chovať zvieratá na potravu. Tieto zmeny spôsobili, že choroby zo zvierat sa ľahko preniesli na ľudí a rýchlo sa šírili.

Predpokladá sa, že choroby ako tuberkulóza, žltačka, osýpky, kiahne či vírus HIV pochádzajú zo živočíchov, no prekonali druhovú bariéru a preniesli sa na človeka.

Podľa autora švédskeho bestsellera „Dobehni svoj mozog“ Andersa Hansena pred sto rokmi predčasnú smrť spôsobovali najmä infekčné choroby. Z evolučného hľadiska tuberkulóza, kiahne či osýpky nie sú staršie ako desaťtisíc rokov, a teda podľa neho hovoríme o „nových“ ochoreniach.

Na prelome minulého storočia bolo štatisticky zaznamenaných päť najväčších príčin smrti: Zápal pľúc, Tuberkulóza, Hnačka, Detská obrna, Týfus.

Na rozdiel od minulosti žijeme v súčasnej dobe v ére chronických chorôb. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú to choroby:

  • S dlhým trvaním
  • Všeobecne pomalou progresiou
  • Sú hlavnou príčinou chorobnosti a úmrtnosti dospelých ľudí na celom svete

Podľa WHO Najčastejšie nás postihujú  kardiovaskulárne ochorenia, rakovina, chronické dýchacie choroby, diabetes.

Nedávna prospektívna štúdia na ľuďoch ukázala, že 88 % dospelých Američanov je metabolicky „nespôsobilých“ (poznámka autora článku – dnes už vieme, že patrí k nim aj zvyšok sveta).

Popredný americký metabolický vedec Benjamin Bikman, pozná práve vinníka.

„Je to jednoducho naša strava,“ povedal Bikman. „Jeme nesprávne druhy potravín v nesprávnom množstve, a preto sme nielen tučnejší, ale aj chorľavejší.

Moderný mor inzulínovej rezistencie

Úspešná vedecká štúdia priviedla Bikmana k ďalšiemu skúmaniu hormónu inzulínu, ktorý, zjednodušene povedané, hovorí nášmu telu, čo má robiť s energiou.

Zatiaľ čo inzulín je zodpovedný za podporu stoviek systémov v tele, je známy predovšetkým tým, že reguluje hladinu glukózy v krvi.

„Naše telá zúfalo potrebujú inzulín, aby správne fungovali, ale naša moderná strava je taká bohatá na sacharidy, že nás zaplavuje inzulínom takmer nepretržite,“ povedal Bikman. „A keď sa to stane, stanete sa inzulínovo rezistentní, čo je skutočne veľmi zlé pre naše zdravie a váhu.“

„Vo všeobecnosti inzulínová rezistencia robí takmer všetko, čo sa môže pokaziť vo vašom tele, oveľa, oveľa horšie,“ povedal Bikman.

„Zhoršenie zdravia mozgu, metabolické zdravie, zdravie srdca a ďalšie. Inzulínová rezistencia mení veci v krátkom čase na tragické,“ dodal.

Kvíz o inzulínovej rezistencii:

Myslíte si, že vy alebo váš blízky máte inzulínovú rezistenciu? Odpovedzte si na otázky nižšie:

  1. Máte okolo brucha viac tuku, ako by ste chceli?
  2. Máte v rodinnej anamnéze srdcové ochorenie?
  3. Máte vysoký krvný tlak alebo konzumácia soli ovplyvňuje váš krvný tlak?
  4. Máte vysoké hladiny triglyceridov v krvi?
  5. Ľahko zadržiavate vodu?
  6. Máte dnu?
  7. Máte škvrny tmavšej kože alebo malé hrbolčeky kože (“kožné štítky”) na krku, v podpazuší alebo na iných miestach?
  8. Máte člena rodiny s inzulínovou rezistenciou alebo cukrovkou 2. typu?
  9. Máte/mali ste gestačný diabetes alebo PCOS (u žien) alebo máte „nízky testosterón (u mužov)?

Ak ste odpovedali „áno“ na akékoľvek dve otázky (alebo viac), takmer určite máte inzulínovú rezistenciu!

Priberanie spôsobuje vysoká hladina inzulínu

Bikman objasňuje, že ak sa človek domnieva, že má inzulínovú rezistenciu, mal by sa poradiť so svojím lekárom. Existujú však definitívne kroky, ktoré každý z nás môže podniknúť, aby sme sa v našich domovoch stali citlivejšími na inzulín.

„Jedlo nás dostalo do tohto chaosu a je to jedlo, ktoré nás z neho dostane,“ povedal Bikman. „Najjednoduchšie a najlepšie je okamžite začať obmedzovať príjem sacharidov.

Z troch makroživín sú sacharidy najmenej potrebné pre priemerného dospelého a najproblematickejšie pre tých, ktorí bojujú s metabolickými problémami. 

Chápete už?

Výzvy týkajúce sa zdravia a hmotnosti, ktoré dnes vidíme, sú väčšinou spôsobené týmto pomýleným posunom v stravovaní.

V skutočnosti Bikman hovorí, že zvýšenie spotreby zdravých tukov môže byť najdôležitejšou zmenou, ktorú môžete urobiť, podporí metabolické zdravie, zdravie mozgu a ďalšie.

Bikman zdôrazňuje, že nie všetky tuky sú si rovné. Spracované semenné oleje zo sóje, kukurice a repky by sa mali vyhýbať, pretože sú obzvlášť škodlivé, zatiaľ čo „ovocné“ tuky (z olív, kokosov a avokáda) a živočíšne tuky ako maslo alebo ghee sú jedinečne prospešné.

Záverečná rada:

Ak ste sa dočítali až sem a hľadáte zlepšenie zdravia a zdravú reguláciu hmotnosti, potom môže byť vašou odpoveďou sledovanie obsahu na tejto stránke www.zdravieazivotnystyl.sk

Robte inteligentné rozhodnutia o svojom metabolickom zdraví.

Zrieknutie sa zodpovednosti: Obsah uvedený v článku nie je lekárska rada. Je dôležité, aby ste úzko spolupracovali so svojím lekárom, najmä ak užívate lieky, ktoré možno bude potrebné upraviť.

 

Predchádzajúci článokPrečo je kľúčovým hráčom chudnutia hormón inzulín?
Ďalší článok9 spôsobov, ako čučoriedky posilňujú funkciu mozgu
Editujem blog o aktívnom a zdravom životnom štýle. Publikujem obsah, ktorý je zameraný na motiváciu ľudí k aktivite, pohybu, zdravej výžive a endorfínom. Súčasne budujem nový, malý redakčný tím pre stránku Zdravieaživotnýštýl. Hľadám blogera, ktorý má k vyššie menovaným témam blízko. Ideálne, ak holduje športu, ale i zdravej výžive. Pozícia je dobrovoľnícka. Ponúkam ti však priestor pre vlastnú sebarealizáciu pri autorskom písaní, tvorbe rozhovorov, audiovizuálneho obsahu na témy s pohybom a zdravím súvisiace. V prípade, že sa osvedčíš, radi ti dám ponuku na dlhodobú honorovanú spoluprácu v redakčnom tíme.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu