Prečo je kľúčovým hráčom chudnutia hormón inzulín?

Myslíte si, že o chudnutí už viete všetko?

Obezita je chronické civilizačné ochorenie, ktoré už dávno nie je len kozmetickým problémom.

Každodenne sú na nás vrhané rôzne konvenčné, neúspešné diétne plány a stratégie chudnutia (z pohľadu trvalej udržateľnosti) prostredníctvom tlače, internetu, digitálnych médií a sociálnych sietí, s nádejou, že nám vylepšia našu „zagulatenú“ postavu.

Mnohé štúdie potvrdili, že takýmto spôsobom sa nám nikdy nepodarí trvalo schudnúť.

Prečo je to tak?

Podľa názoru kanadského doktora Jasona Funga (autor knihy Kód štíhlosti), väčšina z týchto stratégií zahŕňa staré chápanie toho, ako telo funguje a neprispôsobili sa tomu, čo moderné vedecké poznatky ukazujú za posledné dve desaťročia.

Pravidlá stravovania pre Američov (od roku 1955) . V spodnej časti sa nachádzajú pečivo, cestoviny, rafinované sacharidy. Foto: https://www.freepik.com/free-vector/healthy-food-pyramid-chart_9741947.htm#query=carbohydrate%20food&position=2&from_view=keyword

V tomto článku zistíte, že staré myšlienky o chudnutí nie sú platné (menej jesť – viacej sa hýbať) a dozviete sa, aké mechanizmy sú súčasťou osvedčených stratégií chudnutia 21. storočia.

Keď začnete študovať nové stratégie chudnutia (poznámka – na dôkazoch založenej teórie potvrdenej štúdiami) presvedčite sa na vlastnej koži, že váha ustúpi a natrvalo zostane preč.

Na to, aby ste dosiahli svoje ciele, nebudete musieť tráviť hodiny v posilňovni ani počítať kalórie.

Jason Fung, MD, sa narodil v roku 1973 a vyškolil sa v Los Angeles a Toronte ako špecialista na obličky. Založil The Fasting Method aby poskytoval rady založené na dôkazoch na chudnutie a riadenie hladiny cukru v krvi so zameraním na diéty s nízkym obsahom sacharidov a prerušovaný pôst.. Zdroj foto:https://nourishbalancethrive.com/podcasts/nourish-balance-thrive/dr-jason-fung-type-2-diabetes-fasting-your-questio

Vyskúšal som si to aj ja – budete prekvapení, funguje to.

Poteším vás, že budete môcť jesť chutné, výživné jedlá a zároveň si vytvoríte udržateľný životný štýl, aby ste zostali vo svojom metabolickom zdraví.

Ešte pred tým, ako sa to dozviete,  vráťme sa k mýtusu o chudnutí 20. storočia :

Tuk nás robí tučnými!

Táto myšlienka vznikla z veľkej časti kvôli kalorickému modelu, ktorý tvrdil, že na efektívne chudnutie potrebujeme spáliť viac kalórií, ako sme ich skonzumovali.

Táto falošná, ale rozšírená viera vytvorila „tukovú fóbiu“, kde sa ľudia, ktorí si uvedomujú zdravie, snažili vyhnúť tuku za každú cenu.

Tam, kde sa zvolil tuk, boli to často lacné, podradné rastlinné oleje a nie bohaté, výživné živočíšne a rastlinné tuky.

Najnovšie vedecké výskumy potvrdzujú, že model založený na znížení množstva kalórií bol jednoducho chybný a neúčinný.

Vedecký žurnalista Gary Taubes dokázal za posledných desať rokov úspešne presmerovať nutričnú diskusiu k tematickému obsahu, že sú to možno sacharidy a nie tuk, ktoré stoja za rozvojom obezity a ďalších chronických ochorení.

Gary Taubes (narodený 30. apríla 1956) je americký novinár, spisovateľ. Zdroj foto: Wikipedia

Tento americký novinár, ktorý sa stal najväčším súčasným vyzývateľom hypotézy vzťahu stravy a srdca, preskúmal všetky vedecké práce, od predvojnových Nemcov a Rakúšanov k Penningtonovi a došiel k záveru, že obezita je skutočne hormonálnou poruchou a nie výsledok obžerstva a lenivosti.

Na záver si v krátkosti zhrnieme, aký je výsledok doporučovaného nízkotučného stravovania konvenčných lekárov, výživových poradcov, dietetikov a iných odborníkov z oblasti medicíny.

Nadváhou a nadmernou telesnou hmotnosťou trpí viac ako polovica svetovej populácie a je druhov najčastejšou príčinou predčasných úmrtí.

Nízkotučné šialenstvo doporučení, ktoré bolo zamerané na stravovacie vzorce založené na sacharidoch, spustilo v našom tele hormonálne reakcie, ktoré z nás urobili stroje na spaľovanie cukru a ukladanie tuku.

obezity sa stala epidémia.

Jej hlavnou príčinou je komplexná hormonálna nerovnováha, ktorej hlavnou črtou je privysoká hladina inzulínu v krvi.

Nová nádej

Viete o tom, že …

všetky nové stratégie chudnutia 21. storočia sa točia okolo hormónov?

Sú to práve oni, ktoré kontrolujú priberanie/úbytok hmotnosti a schopnosť tela spaľovať tuk.

Svetový odborník na výskum inzulínu Doktor Ben Bikman tvrdí, že ak chceme byť štíhli a silní, musíme si uvedomiť všadeprítomnosť hormónov v ľudskom tele a ich vplyv na naše telesné tkanivá.

Ben Bikman, PhD je profesor patofyziológie a biomedicínsky vedec, ktorého výskumná agenda sa zameriava na molekulárne mediátory obezity a jej komorbidít.. Foto:https://bewellbykelly.com/blogs/blog/benbikman

Áno, správne tušíte aj na rast tukových buniek!

Hormóny reagujú na množstvo kalórií a najmä na pomery makroživín uhľohydrátov, tukov a bielkovín, ktoré denne prijímame. Navyše, naša stresová záťaž hrá obrovskú úlohu v tom, ako sa tieto hormóny prejavujú v našom tele.

Ak sme nadmerne stresovaní, alebo zle spíme, alebo robíme príliš veľa cvičenia, spôsobí to nadmernú expresiu hormónov, ktoré sa podieľajú na zápale, chuti na jedlo a priberaní na váhe.

Tu je zoznam 5 hlavných hormónov (inzulín, ghrelin, leptín, adiponektín, kortizol), ktoré sa podieľajú na hlade, chuti do jedla a regulácii telesnej hmotnosti, hoci do tohto zoznamu by mohli byť zahrnuté aj mnohé ďalšie.

Aký je problém modernej doby v oblasti stravovania?

Doporučovaná pyramída potravinového sprievodcu kladie dôraz na konzumáciu cereálií a obilnín, odstredeného mlieka (veľa laktózových cukrov) a všetkých druhov údajne zdravých cereálnych tyčiniek atď., ktoré sú nabité vysokým glykemickým indexom / zaťažujú potraviny, ktoré stimulujú naše telo k spaľovaniu cukru ( glukóza) ako palivo.

Medzinárodne uznávaný vedec a profesor patofyziológie Benjamin Bikman tvrdí, že svet sa topí v spracovaných, rafinovaných sacharidoch a cukre.

Keď zjete viac uhľohydrátov a cukru, ako vaše bunky dokážu zvládnuť, váš pankreas uvoľní zvýšený inzulín, ktorý pomôže normalizovať hladinu cukru v krvi. V priebehu času vedie chronicky zvýšený inzulín k tomu, že bunky sa stanú inzulínovo rezistentnými.

Viete, čo je inzulínová rezistencia?

Je to akási skrytá sila, ktorá stojí za tými najväčšími problémami medicíny (obezita, cukrovka 2. typu, stukovatenie pečene, Alzheimerova choroba, ochorenie srdca, rakovina, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu, atď.).

Americký vedec Bikman skúma, prečo sa inzulínová rezistencia stala tak rozšírenou a prečo na nej záleží. Pokiaľ to nerozpoznáme a neurobíme kroky na zvrátenie trendu, hlavné chronické ochorenia budú ešte rozšírenejšie.

Na záver jedna pozitívna správa:

Zvrátenie inzulínovej rezistencie je možné a doktor Bikman ponúka plán založený na dôkazoch na jej zastavenie a prevenciu s užitočnými zoznamami potravín, návrhmi jedál, jednoduchými princípmi cvičenia a ďalšími.

Jeho kniha „Prečo sme chorí“, je plná prekvapivých výskumov a praktických rád, ktoré vám pomôžu prevziať kontrolu nad svojím zdravím (na knižnom trhu je v angličtine).

Som rád, že ste sa dočítali až sem 🙂 Verím, že spoločne postupne nájdeme správne odpovede na tie najnáročnejšie otázky pre všetkých, ktorí sa pokúšajú schudnúť.
Robte inteligentné rozhodnutia o svojom metabolickom zdraví!

 

Zrieknutie sa zodpovednosti: Obsah uvedený v článku nie je lekárska rada. Je dôležité, aby ste úzko spolupracovali so svojím lekárom, najmä ak užívate lieky, ktoré možno bude potrebné upraviť.

Predchádzajúci článok5 jednoduchých stratégií na vyrovnávanie hladiny cukru v krvi
Ďalší článokČo myslíte, poznáme kľúč k tajomstvu zdravia?
Editujem blog o aktívnom a zdravom životnom štýle. Publikujem obsah, ktorý je zameraný na motiváciu ľudí k aktivite, pohybu, zdravej výžive a endorfínom. Súčasne budujem nový, malý redakčný tím pre stránku Zdravieaživotnýštýl. Hľadám blogera, ktorý má k vyššie menovaným témam blízko. Ideálne, ak holduje športu, ale i zdravej výžive. Pozícia je dobrovoľnícka. Ponúkam ti však priestor pre vlastnú sebarealizáciu pri autorskom písaní, tvorbe rozhovorov, audiovizuálneho obsahu na témy s pohybom a zdravím súvisiace. V prípade, že sa osvedčíš, radi ti dám ponuku na dlhodobú honorovanú spoluprácu v redakčnom tíme.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu