Viete, z čoho pozostávala prirodzená strava našich predkov?

Všetci sme biologicky, geneticky a fyziologicky – a to bez výnimky – lovci a zberači.

Viete o tom, že …

Z hľadiska našej génovej expresie (bez ohľadu na našu krvnú skupinu) sme ako biologický druh v základe genetický totožní s ľuďmi, ktorí žili pred viac ako 40 000 rokmi?

Naše telo je fyziologicky vo svoje podstate rovnaké ako telo ľudí zo staršej doby kamennej (paleloitu), ktoré označuje obdobie ľudskej evolúcie od doby zhruba pred 2,6 miliónmi rokov až do doby približne pred 10 000 rokmi – doby pred úsvitom poľnohospodárstva.

Podľa slov celosvetovo uznávanej výživovej terapeutky a odborníčky na oblasť neurológie Nory Gedgaudes (žije v prístavnom meste Portland v americkom štáte Oregon) všetci sme biologicky, geneticky a fyziologicky – a to bez výnimky – lovci a zberači.

Strava našich predkov obsahovala približne desaťkrát viac tukov, ako naša súčasná strava

„Strava našich predkov v neopaleloitu, vrátane súčasných lovcov a zberačov s niektorými regionálnymi variáciami, vo svoje podstate pozostávala z vysoko kvalitných živočíšnych bielkovín (vrátane vnútornosti divokej zvery), ktoré neobsahovali žiadne hormóny ani pesticídy, boli prirodzene v bio kvalite,“ citovala Gedgausová v revolučnej knihe – Prirodzená strava našich predkov.

Autorka medzinárodného bestselleru „Prvotné telo – prvotná myseľ“ ukážkovo  poskytla rozumný odklon od konvenčného myslenia o výžive,  ako je propagované v médiách a odborníkmi na konvenčnú stravu.

„Strava našich predkov bola prirodzene bohatá na tuky (v primeranom množstve) a veľmi kalorická,“ informovala v 400 stranovej knihe, ktorá celý svoj život bojuje za naše kolektívne zdravie.

Neopaleolitická strava našich predkovnobvykle pozostávala z veľmi pestrých rastlinných potravín

Vo svoje knihe ďalej tvrdí, že vďaka tejto strave sme boli vysokí, silní a zdraví.

Podľa nej je naše telo stále nastavené na tuto stravu, ktorá je naprogramovaná v našej DNA.

Skúsená odborníčka odhaduje, že strava našich predkov obsahovala približne desaťkrát viac tukov, ako naša súčasná strava (tuk bol v tej dobe veľmi žiadaný).

Nora Gedgaudas je všeobecne uznávanou odborníčkou na to, čo sa ľudovo nazýva „paleo diéta“.

Tíeto tuky boli tvorené rôznymi nasýtenými, mononenasytenými a omega-3 mastnými kyselinami s vyváženým množstvom  omega-6 mastných kyselín a obsahovali veľké množstvo v tuku rozpustných živín.

Ako dnes väčšina antropológov chápe, bola to pravdepodobne naša závislosť od mäsa a najmä tuku zvierat, ktoré sme lovili, čo nám nielen umožnilo prežiť, ale aj rozvíjať štruktúru a funkciu ľudského mozgu.

Faktom je, že v porovnaní s ľudoopmi s veľkým telom máme my ľudia zvýšenú kapacitu a zásadne optimalizovanú fyziológiu na trávenie a metabolizmus stravy s vysokým obsahom živočíšnych tukov.

Tuky v prírodzenej strave našich predkov boli tvorené rôznymi nasýtenými, mononenasytenými a omega-3 mastnými kyselinami s vyváženým množstvom omega-6 mastných kyselín

Medzi všetkými zvieratami sme jedineční v schopnosti nášho mozgu naplno využívať takmer nič iné ako ketóny. Myslím si, že to musíme vnímať ako výrazne zmysluplnú adaptáciu. Bez nej by náš druh nemohol vyvinúť také veľké mozgy.

Skutočnosť, že sme odborne nazývaní „všežravci“, z definície automaticky neznamená, že sme schopní úspešne získavať 100 % našej kritickej výživy rovnako z rastlinných alebo živočíšnych potravín.

Náš veľmi fyziologický dizajn jasne naznačuje, že živočíšne produkty sú neoddeliteľnou súčasťou ľudského zdravia.

Neopaleolitická strava našich predkov (rovnako ako ich strava behom miernejších období v rámci doby ľadovej) obvykle pozostávala z veľmi pestrých rastlinných potravín, čerstvých surových orechov a semienok, a obmedzeného množstva kyselého, planého ovocia (pokiaľ bolo sezónne dostupné).

Sacharidy (okrem ich prevážne nestráviteľnej formy, ktoré sa nachádzajú v zelenine s vysokým obsahom vlákniny) obecne hrali v ľudskej civilizácii celkom určite malú rolu.

Sacharidy obecne hrali v ľudskej civilizácii celkom určite malú rolu.

Možno ste pri čítaní tohto článku upadli do rozpakov, ale autorka si je plne vedomá toho, že uvedené posolstvo nie je ortodoxné vzhľadom k tomu, že nás ortodoxné nikdy teórie nezachránili, možná ich budeme musieť upraviť a uviesť ich do súladu so zákonmi prírody.

Na záver nám medzinárodne uznávaná špecialistka na výživu predkov Nora Gedgaudasová zanecháva dôležitý odkaz: Ku svojemu optimálnemu zdraviu nikdy nemusíme jesť žiadnu formu cukru alebo rafinovaných škrobov.

Všetky štruktúry a funkcie ľudského tela sú tvorené živinami a fungujú vďaka živinám. Bez jedinej výnimky! (Citát  priekopníčka vo funkčnej medicíne, Janet Langovej).

Dr. Janet R. Lang, DC, priekopníčka vo funkčnej medicíne

Najväčšou láskou doktorky Janet Langovej je učiť ľudí neuveriteľné zázraky ľudského tela, mysle, srdca a ducha, pomáhať vám uvedomiť si vaše úžasné schopnosti regenerácie a obnovy a (najmä!) skutočnosť, že ste, či už to viete alebo nie, splnomocnený odborník na telo a systém, v ktorom žijete!

Zostaňte naladení na ďalšiu časť, kde sa ponoríme do komplexnej teórie o obezite ako hormonálne podmienenom ochorení.

Vážim si váš záujem o čítanie tohto príspevku!

 

Predchádzajúci článokPrečo sa vyhybáme tukom v strave už viac ako šesťdesiat rokov?
Ďalší článok5 jednoduchých stratégií na vyrovnávanie hladiny cukru v krvi
Editujem blog o aktívnom a zdravom životnom štýle. Publikujem obsah, ktorý je zameraný na motiváciu ľudí k aktivite, pohybu, zdravej výžive a endorfínom. Súčasne budujem nový, malý redakčný tím pre stránku Zdravieaživotnýštýl. Hľadám blogera, ktorý má k vyššie menovaným témam blízko. Ideálne, ak holduje športu, ale i zdravej výžive. Pozícia je dobrovoľnícka. Ponúkam ti však priestor pre vlastnú sebarealizáciu pri autorskom písaní, tvorbe rozhovorov, audiovizuálneho obsahu na témy s pohybom a zdravím súvisiace. V prípade, že sa osvedčíš, radi ti dám ponuku na dlhodobú honorovanú spoluprácu v redakčnom tíme.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu